O nama

Dana 17.11.2007. godine održana je osnivačka skupština Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije (UPITIŽ-a). Dana 04.02.2008. godine Ured državne uprave u Istarskoj županiji donio je rješenje slijedom kojeg se upisujemo u Registar Republike Hrvatske i to pod brojem 18001776.

Matični broj udruge je 2344017

UPITIŽ je samostalna, neprofitna, nevladina, interesna i humanitarna udruga paraplegičara, tetraplegičara i svih koji imaju spinalno oštećenje te njihovih srodnika. Potiče i pruža pomoć svojim članovima i njihovim obiteljima, radi poboljšanja kvalitete života.Promiče prava, štiti interese, potiče globalnu svijest, društvenu, gospodarsku i kulturnu afirmaciju osoba s invaliditetom.

Osobe s navedenim dijagnozama imaju specifične probleme (ortopedska pomagala, barijere, prilagođeno stanovanje i okolina, higijenske potrepštine, resocijalizacija novoozlijeđenih, zapošljavanje, rehabilitacija i rekreacija). Djelujemo na osvješćivanju institucija zaduženih za rješavanje problema koji nas prate tražeći od istih da svojim odlukama još više utječu na kvalitetu života osoba koje se nose s velikom boli, a kreću se uglavnom sa invalidskim kolicima.

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije zapravo nastavlja rad Istarskog ogranka Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara koji djeluje od siječnja 2005. godine.

Područje djelovanja je Istarska županija ali članom može postati i osoba izvan toga područja jer kad je u pitanju dobrobit osoba sa spinalnim ozljedama kod nas nema granica.


Predsjednik: Mladen Jurada, mob:  0912012501
Upravni odbor: Marika Đurđević, Zlatko Vukić, Željko Kladušan i Anton Živković.
Nadzorni odbor: Graciano Turčinović, Ratko Grahovac, Josip Kopčić